Svjetski dan hemofilije – 17. travnja

I ove godine, diljem svijeta, obilježava se Svjetski dan hemofilije s ciljem informiranja i podizanja svijesti javnosti o hemofiliji i ostalim poremećajima koagulacije.

Hemofilija je rijetka bolest karakterizirana smanjenom sposobnošću zgrušavanja krvi. U većini slučajeva radi se o nasljednoj bolesti od koje najčešće obolijevaju muške osobe.

Cilj obilježavanja je nastojanje da se svakoj osobi s hemofilijom ili drugim poremećajem koagulacije omogući pravo na normalan i kvalitetan život u zajednici te pravo na adekvatno liječenje sukladno današnjim mogućnostima moderne medicine.

 

Ove godine, Društvo hemofiličara Hrvatske povodom Svjetskog dana hemofilije organizira različite aktivnosti u nekoliko hrvatskih gradova. Jedna od, svakako najznačajnijih aktivnosti je i podizanje razine svijesti o ovoj bolesti kroz kampanju „Light it up red“ koju je pokrenula Svjetska federacija hemofilije. Kampanja podrazumijeva da se na međunarodni dan hemofilije (17. travnja) različite svjetske prirodne i arhitektonske znamenitosti „oboje“ u crveno (Light it Up Red!) te će tako ove godine biti i širom Hrvatske.
Četiri naša najveća grada priključila su se kampanji te će se tako „zacrveniti“ sljedeći objekti:

  • Osijek: Pješački most preko Drave
  • Rijeka: Trsatska gradina i lučke dizalice
  • Split: Fontana na Rivi ispred crkve Sv. Franje
  • Zagreb: Sve fontane u ulici Hrvatske bratske zajednice, a na jednoj od njih s najvišim vodoskocima u obliku svojevrsnog „vodenog video zida“ bit će i projekcija loga Svjetskog dana hemofilije te loga Društva hemofiličara Hrvatske.

Svjetski dan hemofilije obilježava se svake godine 17. travnja na rođendan, odnosno u znak sjećanja na Franka Schnabela, osnivača Svjetske federacije hemofilije.

Moto ovogodišnjeg obilježavanja Dana hemofilije je aktivni pristup identifikaciji oboljelih osoba s hemofilijom i drugim poremećajima zgrušavanja ("Reaching Out: The First Step to Care"). Svjetska federacija hemofilije time skreće posebnu pozornost na dostupnost odgovarajuće dijagnostike, što čini prvi korak prema adekvatnom liječenju svake osobe s poremećajem koagulacije.