Sudjelovanje predstavnika DHH na konferenciji "Žene i poremećaji krvarenja"

Od 24. – 26. svibnja 2019. u Frankfurtu je održana prva europska konferencija o ženama sa poremećajima krvarenja. Konferencija se održala u organizaciji European Haemophilia Consortiuma (EHC) te je ona ujedno i povijesna konferencija na kojoj se po prvi puta govorilo isključivo o ženama sa poremećajima krvarenja. Na njoj se okupilo preko 150 sudionika (uglavnom sudionica) iz gotovo 30 zemalja uključujući i 3 predstavnika iz Hrvatske.

Prvi dan predavanja bio je rezerviran za predavanja vezana uz upoznavanje sa poremećajima krvarenja kod žena kao i prepoznavanje pojedinog poremećaja krvarenja kod žena i djevojčica. Govorilo se i o načinu na koji se podiže svijest o ženama s poremećajima krvarenja na globalnoj razini te su svoje primjere iznijeli predstavnici iz Latvije, Švedske i Slovačke.

Drugi dan govorilo se o teškim menstrualnim krvarenjima, ali i drugim ginekološkim problemima koji su vezani uz poremećaje krvarenja kao što su ovulacijska krvarenja, ciste i sl. Govorilo se i o neginekološkim temama sa kojima se žene sa poremećajima krvarenja susreću kao što su problemi sa anemijom, razni operativni zahvati, a poseban dio predavanja bio je posvećen oralnoj higijeni. Na kraju dana prikazan je film Gorana Kapetanovića „Woman and bleeding disorders“.

Treći dan se govorilo o svakodnevnim izazovima i utjecaju ovakvih poremećaja na kvalitetu života žena.  Velik naglasak je stavljen na potrebu za prepoznavanjem i potporu od strane lokalnih Centara za hemofiliju. Ginekolozi su održali predavanja vezana uz trudnoću, porod i neonatalnu njegu.

Kongres je završio riječima zahvale Amande Bok, velikim pljeskom i ogromnom količinom pozitivne energije koja se širila dvoranom.

Više o ovoj temi možete naći na stranicama EHC-a.

https://www.ehc.eu/events/conference-on-women-and-bleeding-disorders/

Slike

Sudjelovanje predstavnika DHH na konferenciji "Žene i poremećaji krvarenja"