Održan Simpozij „Je li eradikacija HCV infekcije u pacijenata s hemofilijom realnost ili utopija?"

Društvo hemofiličara Slovenije i Društvo hemofiličara Hrvatske 5. studenog 2018. u hotelu Internacional održali su bilateralni Simpozij pod nazivom „Je li eradikacija HCV infekcije u pacijenata s hemofilijom realnost ili utopija?“.

U ugodnom ambijentu hotela održana su zanimljiva predavanja, kako liječnika tako i članova oba Društva na vrlo aktualnu temu HCV infekcije među osobama oboljelima od hemofilije kao i današnjih terapijskih mogućnosti. Od stručnih predavanja najinteresantnija su bila ona vezana za osobitosti HCV infekcije, postupke liječenja HCV infekcije kod bolesnika od hemofilije te uspjehu u provedbi eradikacije HCV infekcije među oboljelima od nasljednih poremećaja koagulacije u Sloveniji. Posebno su bile zanimljive prezentacije osobnih iskustava osoba liječenih od HCV infekcije te predavanje o psihosocijalnim utjecajima HCV infekcije na živote pacijenata s hemofilijom.

Generalna je poruka Simpozija da je u populaciji pacijenata s poremećajima koagulacije potrebno aktivno raditi na detekciji osoba inficiranih virusom hepatitisa C te njihovom što ranijem uključivanju u terapijske postupke koji su danas, zahvaljujući novim antivirusnim lijekovima, izuzetno učinkoviti. Isto je nužno zbog činjenice da se kod osoba s hemofilijom u pravilu radi o dugogodišnjem nosilaštvu HCV s posljedično velikim rizikom razvoja teških oblika bolesti jetre (ciroza, hepatocelularni karcinom). Upravo zahvaljujući takvom aktivnom pristupu te korištenjem novih terapijskih protokola u Sloveniji je postignuta eradikacija HCV infekcije među osobama oboljelima od hemofilije i ostalih poremećaja koagulacije.

Nadamo se istom uspjehu u što skorijem periodu i u Hrvatskoj, odnosno postizanje eradikacije infekcije virusom hepatitisa C među populacijom osoba s nasljednim i stečenim poremećajima koagulacije, kao što je to slučaj u mnogim europskim zemljama.

Dokumenti