14. EDUKACIJSKI KAMP DHH

Edukacijski kamp Društva hemofiličara Hrvatske obično se održava krajem kolovoza kao četverodnevni skup uživo, no zbog izvanredne situacije u zemlji uzrokovane pandemijom koronavirusa 14. Kamp održan je virtualno, i to nešto kasnije nego inače - 2. i 3. prosince 2020. godine.

Usprkos novonastalim okolnostima, Kamp je ponudio nekoliko zanimljivih i korisnih predavanja renomiranih i stručnih predavača. Prvog dana, nakon što je predsjednik DHH doc.dr.sc. Marko Marinić službeno otvorio kamp, dr. Jelena Matuzović govorila je o liječenju hemofilije iz perspektive HZZO-a. Uslijedila su predavanja prof.dr.sc. Ernesta Bilića o pedijatrijskoj skrbi za oboljele od hemofilije u doba korone te doc.dr.sc. Ane Boban o novostima u radu centra za hemofiliju. Kraj prvog dana kampa obilježila su pitanja sudionika na koje su govornici spremno dali odgovore, te virtualno druženje.

Drugog dana kampa medicinska sestra Centra za hemofiliju Josipa Belev pojasnila je kako kvalitetno provoditi kućnu terapiju i voditi dnevnik liječenja, a zatim je socijalna radnica Nikolina Čović prikazala koja sve prava na temelju hemofilije i/ili invaliditeta možemo ostvariti. Sudionici su opet imali mogućnost postaviti pitanja govornicima nakon čega je predsjednik Marinić zatvorio službeni dio Kampa. Za kraj je ponovno bilo organizirano virtualno druženje.

Iako je Kamp ocijenjen kao vrlo zanimljiv i koristan, svi sudionici su izrazili nadu kako će sljedeći, 15. Edukacijski kamp Društva hemofiličara Hrvatske, umjesto virtualno, biti održan na uobičajeni, ''stari'' način!

Društvo hemofiličara Hrvatske najljepše se zahvaljuje svim predavačima na izdvojenom vremenu i izvrsnim predavanjima. Hvala i svim sudionicima Kampa te suradnicima koji su omogućili njegovu organizaciju i provedbu.