13. EDUKACIJSKI LJETNI KAMP DHH

Trinaesti Edukacijski ljetni kamp Društva hemofiličara Hrvatske održan je u terminu od 29. kolovoza do 1. rujna 2019. godine u Tuheljskim toplicama.

Kao i svake godine, osnovni cilj Kampa je edukacija članova udruge hemofiličara i svih ostalih zainteresiranih osoba kako za pitanja liječenja tako i za ostale aspekte koji se tiču života osoba s hemofilijom.

Osim edukacije, međusobna razmjena iskustava osoba s poremećajima zgrušavanja krvi, roditelja, liječnika i svih ostalih uključenih u skrb, važan su aspekt i funkcija samog Ljetnog kampa.

Odaziv na ovogodišnji kamp bio je jedan od najvećih s preko 280 sudionika kako iz Hrvatske tako i iz susjednih zemalja.

Program kampa, koji se odvijao u četiri dana, bio je ispunjen korisnim predavanjima, radionicama te prikazom praktičnog izvođenja fizikalne terapije kroz vježbe u dvorani i bazenima.

Od tema valja izdvojiti predavanje posvećeno iskustvima liječenja hepatitisa kod osoba s hemofilijom, sekciju predavanja o važnosti prevencije dentalnih bolesti te specifičnosti dentalne skrbi kod osoba s hemofilijom koja je završila odličnom radionicom o pravilnom četkanju zubi i održavanju oralne higijene. Vrlo zanimljiva predavanja održana su na temu dodataka prehrani te pravilne prehrane kod osoba s hemofilijom.  Prezentirane su novosti u liječenju hemofilije i ostalih poremećaja zgrušavanja te je skrenuta pozornost na važnost pravilnog provođenja profilakse i vođenja dnevnika davanja terapije. Vrlo korisna bila su predavanja o načinima kako se uspješno nositi sa stresom, o problematici bolova kod osoba s hemofilijom, ultrazvučnoj dijagnostici  te pitanjima prava koja možemo ostvariti temeljem hemofilije ili invaliditeta. Nastavljena je komunikacija s predstavnicima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje vezano za važnu temu liječenja hemofilije iz perspektive HZZO-a. Već tradicionalna radionica venepunkcije, vođena vrijednim medicinskim sestrama, pobudila je veliki interes kod naših najmlađih članova i njihovih roditelja jer je to mjesto gdje se najčešće prvi puta susreću sa samostalnom primjenom terapije. Valja istaknuti trud fizioterapeuta koji su i ove godine strpljivo vodili vježbe u bazenu i dvorani, postavljali kinesio taping te nastavili s edukacijom o važnosti provedbe fizikalne terapije kod osoba s hemofilijom.

Sve se odvijalo u srcu Hrvatskog zagorja u ugodnom ambijentu hotela Well u kojem se, upravo zahvaljujući bazenskim sadržajima, mogao održati edukacijsko rehabilitacijski dio programa.

Na kraju, zahvaljujemo se svim sudionicima, organizatorima, domaćinima te svim sponzorima koji su omogućili odvijanje i uspješnu realizaciju ovogodišnjeg, 13. po redu Edukacijskog ljetnog kampa Društva hemofiličara Hrvatske.